[Discussie] De definitie van CA VS Geen CA

De recente functie van Lebedev over het concept 'doelgroep' heeft tot verhitte discussies tussen marketeers geleid. Inhoud plaatsen:

"De grootste bullshit ter wereld is het concept van een" doelgroep ". Dit is de smerigste baffle die door marketeers is uitgevonden om het gemakkelijker te maken de kosten voor de baas te rechtvaardigen.

Er is geen doelgroep. En er is geen reden waarom mensen met bepaalde kenmerken of kenmerken consumenten van een product of dienst willen worden die specifiek op hen is gericht.

9 van de 10 dollar die in de wereld wordt uitgegeven voor reclame en promotie van goederen en diensten, gaan het toilet op. De gelukkigen bleven over, maar niemand kan uitleggen waarom.

Neem bijvoorbeeld de tassen van Louis Vuitton. Het lijkt misschien dat hun doelgroep de meest succesvolle en rijkste mensen ter wereld is die met heel goed licht hun eigen handen op zeer mooie meisjes gebruiken om dezelfde tassen te naaien. Maar we weten dat alles is genaaid in de bezwete kelders van Maleisië door laagbetaalde ongeschoolde slaven, en deze tassen worden gekocht door housemaids en echtgenotes van taxichauffeurs. Maar het zou nooit iemand overkomen om deze betekenisloze tassen te adverteren voor degenen die ze daadwerkelijk kopen. "

Bepaling van CA VS Geen CA

Dus je moet de doelgroep bepalen of niet? Hieronder staan ​​de meningen van vier Texterra-medewerkers over dit onderwerp.

Tegen Centraal-Azië

Evgenia Kryukova, hoofd marketing

Ik kan niet zeggen dat ik het volledig eens ben met de verklaring van Artemy Lebedev, maar het spreekt mij in ieder geval aan. Heel vaak zetten marketeers een rigide raamwerk op hun marketeers. Bijvoorbeeld bij het verkopen van vape. Wie is de doelgroep voor dit product? Jonge jongens en meisjeshipsters. En hier beginnen ze al hun advertentiecampagnes om zich strikt op dit segment te richten. Het is duidelijk dat met deze aanpak de uitlaat in de verkoop goed zal zijn. MAAR! Over boord is een enorme laag van het publiek die mogelijk een vape kan kopen: volwassen mannen en vrouwen die rustig willen stoppen met roken, mensen die al gecontra-indiceerd zijn voor hun gezondheid, modieuze grootmoeders die een iPhone in één hand hebben, en en er zijn nu meer en meer van zulke mensen). Over het algemeen ben ik er voor om niet in een bepaald segment te wonen, maar constant de pool van mijn potentiële klanten uit te breiden. Introduceer met uw product zelfs die mensen die het misschien nu niet nodig hebben. Ja, het vereist een grote investering, maar zal in de toekomst een groter effect hebben.

Dmitry Skalubo, een van de auteurs van de blog

Vóór de start van de verkoop is de volledige definitie van CA complete onzin, vooral voor goederen en diensten die iedereen echt kan gebruiken. De CA-carwash leeft bijvoorbeeld dom in het gebied van deze wasstraat, er zijn geen andere criteria - het kan een vrouw-man-jongen-grootvader-grootmoeder zijn, enz. Sommige conclusies kunnen alleen worden getrokken door het wassen van, laten we zeggen, 1000 klanten.

Centrale registrar van het domein - iedereen van iedereen die een blog wil starten of een studentenhopper wil ophalen bij de federale online winkel. In het begin is er vrijwel geen manier om deze massa in Centraal-Azië te segmenteren. En al met statistieken - het is mogelijk (domeinen worden geregistreerd voor paspoortgegevens en daarom zullen er nauwkeurige statistieken zijn per geslacht, jaar, enz.).

Kortom, hoe breder het publiek van het product, hoe vager de presentatie van "Centraal-Azië".

Het meest opvallende voorbeeld: auto's verkopen in de cabine. Theoretisch gezien is Centraal-Azië iemand met de juiste hoeveelheid geld (of een goedgekeurde lening) en wie een auto wil kopen. Ik kan me niet eens voorstellen hoeveel deeg er in de auto-industrie ronddraait (en hoeveel statistieken er worden verzameld, aangezien er alle klantgegevens zijn), maar in feite komt context- en banner-internetreclame neer op "koop% brand% auto% met% maximum hoeveelheid %%" dat wordt getoond absoluut iedereen. Hoewel ze in theorie een opzettelijk linkse doelgroep moeten afsnijden, nou ja, als je erachter komt, welk percentage van de mensen onder de 18 jaar kan een auto betalen voor 2-3 miljoen roebel.

Voor Centraal-Azië

Maxim Romadanov, een van de auteurs van de blog

Voordat we met de verkoop beginnen, moeten we minimaal rekening houden met de solvabiliteit en de behoeften van de consumenten van een product of dienst. In ieder geval als we het hebben over een dure aankoop als een auto. Het zou vreemd zijn om aan te nemen dat Renault Logan en Porsche Cayenne zijn ontwikkeld zonder rekening te houden met het publiek dat ze kan kopen.

Potentiële koper "Renault Logan" is klaar om enkele van de "comfortabele" opties te verlaten omwille van lage aankoopprijs en inhoud, geschiktheid voor reparatie in een garageservicestation. Deze verzoeken worden meegenomen in de technische vulling van de auto: bijvoorbeeld zwakke maar belastbare en duurzame 4-cilindermotoren, eenvoudig en goedkoop om de ophanging te handhaven enzovoort.

De potentiële eigenaar van een Porsche Cayenne heeft een ander vermogen om te betalen en, vermoedelijk, andere behoeften. De auto moet langs de snelweg kunnen "weggooien" en niet in het vuil kunnen graven. Hiervoor zijn mensen bereid om te betalen. Ja, je kunt zeggen dat de helft van de "Kayenov" in hun hele leven nooit offroad rijdt en niet meer dan 150 kilometer per uur zal accelereren. Ze zijn gekocht omdat het een statusmachine is. Maar onthoud, zoals in die film: "In het huwelijk is niet de afwezigheid van andere vrouwen vervelend, maar het ontbreken van een KANS om bij andere vrouwen te zijn." Wat zou de status van "Kayena" zijn, als hij niet tot 280 km / h kon accelereren en vervolgens naar de grond kon gaan en de stroom kon oversteken?

Timur Fehraydinov, marketingspecialist

Tyoma probeert, zoals altijd, te happen en gooit gewoon afval in de hoofden van zijn fans, met onvoorwaardelijk vertrouwen van hun kant.

De hele post - de vervanging en verdraaiing van feiten.

Laten we de publicatie in detail analyseren:

  1. "9 van de 10 uitgegeven dollars in de wereld aan reclame en promotie van goederen en diensten gaan het toilet op" - als u het hiermee eens bent, dan is marketing niet voor u, sorry.
  2. Voorbeeld met Louis Vitton. "Het lijkt misschien dat hun doelgroep de meest succesvolle en rijkste mensen ter wereld is" is niet helemaal waar, maar toch zijn dit mensen met een inkomen dat aanzienlijk boven het gemiddelde ligt.
  3. "... die, in heel goed licht, met hun handen individueel heel mooie meisjes dezelfde tassen naaien" - manipulatie van de lezer. Het thema geeft een perfect beeld van de wereld om het scherp neer te halen en indruk te maken.
  4. "we weten dat alles wordt genaaid in de bezwete kelders van Maleisië door slecht betaalde ongeschoolde slaven" - nee, we weten het niet. Louis Vitton produceerde in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zweden en de Verenigde Staten.
  5. In de "zweterige kelders van Maleisië" wordt namaak genaaid, wat een heel andere Centraal-Aziatische heeft.
  6. "Deze tassen worden gekocht door huishoudsters en echtgenotes van taxichauffeurs" - en hier is de "Maleisische" Centraal-Aziatische. Maar we hebben het hier over volledig verschillende producten, met een andere doelgroep en verschillende marketing. Ja, namaak heeft ook marketing.
  7. "Niemand zal ooit denken om deze onzinnige tassen te adverteren voor degenen die ze daadwerkelijk kopen" - herzie deze constructie zorgvuldig. "Adverteren adverteren aan degenen die daadwerkelijk kopen" - dit thema zelf bevestigt dat Centraal-Azië een fenomeen is. Alleen domme en matige Louis Vitton-marketeers raken er niet aan.

Onderwerp in bijlage bij een abstract voorbeeld met Louis Vitton, verwarde het originele product met nep en alles ter wille van provocatie.

En als we een meer alledaags product nemen? Auto-onderdelen? Sportvoeding? Zakelijke automatiseringssystemen? Promotie van het bedrijfsleven op het internet, op het einde? Ze hebben ook geen Centraal-Azië? 9 van de 10 dollar gaan ook nergens heen? Denk er eens over na.

Ik wil niets zeggen, ik respecteer het onderwerp Lebedev heel erg, maar soms kan hij een eerlijk gezegd stomme post schrijven, en dit is er een van.

Wat denk je? Deel uw mening in de reacties!

Bekijk de video: Flat Earther & Things Made for Us. Victor - Brooklyn, NY. Atheist Experience (Oktober 2019).

Laat Een Reactie Achter