Naar de - en populariteit: hoe en die verdienen seksisme

Het internetschandaal over de 'kersenkreet' verheerlijkte in enkele uren een kleine Moskouse bar in het Belorussky-treinstation. In "Bad.Bro.Bar" zeggen ze - ze betaalden niet voor zo'n banket. Maar met plezier verslinden ze hun "haarachtige nierknoppen". De PR-gemeenschap gelooft ze niet: het concept van de bar viel te goed samen met de seksistische boodschap. In 2016 is dit schandaal op basis van seksisme al de "dertigste" in runet geworden. Misschien wel de meest prominente waren Aviasales, wiens hoofd reageerde op de SMM-beschuldiging van seksisme met een hoofdschot van seksuele onvrede en onaantrekkelijkheid van de journalist. Aan het einde van 2016 wist de Moscow Credit Bank bekend te worden met een seksistisch schandaal in de geschiedenis van het nieuwe jaar.

Het onderwerp is duidelijk opgenomen in de categorie van pijnlijke punten van de samenleving, wat het op het eerste gezicht erg verleidelijk maakt voor PR-managers en marketeers die op zoek zijn naar meer gevoelige zenuwen van hun consumenten.

De geschiedenis van het conflict met de "Bad Bro"

Het team, voorheen bekend onder de bar "Varka", opende begin december 2015 "Bad.Bro.Bar". De naam werd in een brute stijl in overeenstemming met het interieur bedacht: een enorme massieve barteller versierd met een schedel in een dop; originele honkbalknuppels; muur geschilderd in de stijl van Sons of Anarchy. Gedurende het jaar toonde de bar geen voorwaarden voor schandalige vooruitgang.

Op 10 december 2016 verscheen een bericht op Facebook, waarin "Bad Bro" werd beschuldigd van seksisme en propaganda van geweld vanwege een foto op het aanrecht, bekend als de meme "BBPE" (verslaan de vrouw op [onder ogen zien]). In minder dan een dag veranderde het conflict in een 'heilige oorlog'.

Op 13 december, twee dagen later en tientallen reposten van de eerste post, op de Bad.Bro.Bar-pagina van Facebook, werden de tentschermen vervangen, de schandalige meme behoorde tot de "pen" van een van de barmannen. Noch hij, noch de administratie wilde iemand beledigen.

14 december, na een andere dag, verscheen op de balkpagina de aankondiging van het evenement, gewijd aan het al populaire onderwerp.

Zie ook: Normcore Marketing of waarom is het tijd om saaie advertenties te doen!

uitslagen

De seksistische informatiedienst pakte gemakkelijk de media op, waarvoor dergelijke holivars de bron zijn van de gretige pittige verkeersthema's. Dus het schandaal vlammende vuur was overvloedig bewaterd met olie, benzine en iets met harddrugs, te oordelen naar de krantenkoppen.

Het antwoord in de media was representatief: in de eerste twee of drie dagen schreef Wonderzine, Lenta.ru, TJ, LIFE, Gazeta.ru over het conflict. Het was de brede berichtgeving in de pers dat de PR-gemeenschap de oorsprong van het schandaal vermoedde. Vooral omdat hij goed past in het concept van de instelling: wat anders te verwachten van de "slechte broer", als het niet opdoemt als reactie op een ongevaarlijk verzoek.

Het feit dat de actie niet echt gepland was, werd aangegeven door gebreken in afwezigheid van een geformuleerd officieel standpunt over het conflict, evenals trage antwoorden (twee dagen voordat de eerste reactie op de pagina een onvergeeflijke periode is voor een vooraf besproken SMM-holivar).

De golf van interesse in "Bad.Bro.Bar" op sociale netwerken kan theoretisch worden vergeleken met de resultaten van een betaalde SMM-campagne.

"Het buitengewoon opvallende effect noemen is moeilijk", zegt hij SMM-specialist, mede-oprichter van het DISK-bureau Innokentiy Lukin, - en het resultaat zal waarschijnlijk niet lang duren. Het Facebook-publiek van Bad.Bro.Bar is met iets meer dan 200 abonnees gegroeid en de betrokkenheid van content is toegenomen. Maar dergelijke resultaten kunnen eenvoudig worden bereikt met behulp van klassieke advertenties. Zonder afbreuk te doen aan je reputatie. "

Hier zijn de gegevens die we hebben ontvangen van de service Filbi.pro:

"Voor degenen die de trends volgen, is de foto uit de bar geen nieuws geworden", zegt Innocent. "Deze meme was in de MDK-community in 2012-2013 en eerder in Dvache .De meme werd uitsluitend als provocatie gebruikt, en al de inhoud van deze publics dan.Persoonlijk, deze foto zelfs zonder context veroorzaakt niet de meest aangename sensaties voor mij. Natuurlijk kan men niet zeker deze truc propaganda van geweld noemen. vs An Maar in elke campagne moet je de regel duidelijk zien en begrijpen hoe je het negatieve uitwerkt. Als het mijn cliënt was, zou ik willen voorstellen de meme te vervangen door een soortgelijke (bijvoorbeeld Batman en Robin). "

"De betekenis hiervan zou niet zijn veranderd, en de ontevreden klant zou tevreden zijn." De jongens, in hun werk aan het negatieve, namen het pad aan van "niet tolereren van feministen en mensen zonder gevoel voor humor." Als gevolg hiervan konden ze hun positie niet uitleggen aan de auteur negatief om te verwijderen. Dit is onprofessioneel, ongeacht de entourage en de naam van de balk, dus het is niet cool om met klanten te communiceren. "

Zie ook: Hoe u aandacht kunt trekken en uw concurrenten kunt verleiden, of een schadelijke gids voor trollen op internet

Probeer dit thuis niet.

Ondanks het feit dat de zaak Bad.Bro een goede dekking bleek te hebben, kan een dergelijke ervaring eerder een vreselijke droom van PR-mensen en SMM-specialisten worden genoemd. Dergelijke conflicten zijn zelden gekoppeld aan merkpositionering, ze vereisen extreme concentratie en bekwame anti-crisis PR.

"Aviasales kan het zich veroorloven om dergelijke PR-hulpmiddelen systematisch te gebruiken, en de" Bad.Bro.Bar "zonder de verdere PR-ondersteuning die het publiek zal onthouden, lijkt eerder op jongens met een gevoel voor humor onder de gordel," zei hij. Directeur van PR-partnerbureau Inna Alekseeva. "Dit is een willekeurige, vreemde keuze van" grap. " Brutaliteit en persoonlijke beledigingen voor de bezoeker voegen geen punten toe. Over het algemeen ziet het verhaal er erg lelijk en echt seksistisch uit. "

Met Inna Alekseeva eens en onafhankelijke PR-consultant Rosalia Kanevskaya, auteur van het Mediabitch-blog: "Ik herinnerde me het geval van Bloomingdale - ze plaatsten op de een of andere manier een advertentie, in reactie op het feit dat gebruikers van sociale netwerken woedend waren dat ze verkrachting aanmoedigde. Als een resultaat verontschuldigde Bloomingdale zich en verwijderde ze de advertentie. die ontevreden is met iets in sociale netwerken, maar over het algemeen een grapje maakt over geweld tegen vrouwen in een land waar 80% van de vrouwen ooit is onderworpen aan geweld of gewelddadige pogingen door de sterkere seks, is niet grappig. En dit gaat niet over feminisme en zeker niet over gevoel voor humor. Je kunt samen de mannelijke esthetiek van de bar bouwen andere attributen, of in ieder geval kiezen voor de dialoog in de foto een andere meme (bijvoorbeeld, rolde met zijn ogen, Robert Downey, Jr.). De betekenis zou blijven, maar zou trekken de gevoelens waren niet kwetsen. "

"In dit geval lijken Aviasales teddyberen te zijn," gaat Rosalie verder. "En op zulke momenten lijkt het erop dat de flitsmeute die ik vertel ons niets heeft geleerd."

Case "Bad Bro" - een zeldzame samenloop van omstandigheden die in het voordeel van het merk werkte. Doordat er geen problemen waren met het hoofdproduct, de specifieke doelgroep en het aanvankelijk geschikte concept van de vestiging, kon de bar de crisis "teniet doen". Toegegeven, Centraal-Azië bleek uiteindelijk nog meer uitgedund.

Reactie van abonnees van de balk in het Vkontakte-netwerk op de aankondiging van het evenement

Door publieke verontwaardiging slaagde de bar erin om spandoeken te smokkelen met USP: met een gevoel voor humor zouden de barman en het management misschien slecht zijn, maar het belangrijkste product, namelijk bier, is goed.

Zie ook: Rehabilitatie UTP: van tyzhreklamy naar uitvinding

Maar zo'n deal is een uitzondering, vooral in HoReCa. Meestal, kruipend indicatoren van populariteit tegen de achtergrond van schandalen - dit is nogal een ramp. Op zijn minst een recent voorbeeld van het restaurant "Saperavi", waar gasten de toegang tot de smartphone werd ontzegd. Ongeacht hoe verfrissend de eigenaar van het netwerk, in werkelijkheid veranderde de discussie in een onaangename loop: ze herinnerden zich dat ze geen betalingen zonder contant geld accepteerden, ze bespraken de kwaliteit van de gerechten waarmee er problemen waren.

Steeds vaker werken conflictzaken niet. Vooral als het gaat om obscure merken. Zelfs zeer, zeer seksistische capriolen krijgen slechts een stille verontwaardigde gemompel en vestigen zich in de heruitgaven van individuele activisten van een bepaald sociaal netwerk, evenals in sommige niet erg luide publicaties. Zoals, bijvoorbeeld, deze poging om seksisme in Wit-Rusland bloot te leggen.

Maar als het 'verslaafd' is, komt het merk niet uit het water. Sinds 13 december heeft de Moscow Credit Bank een video gelanceerd waarin kijkers seksistische gewoonten in het gedrag van de Kerstman vermoedden. De video werd beschuldigd van vrouwenhaat (haat, vijandigheid, minachting voor vrouwen), een golf van verontwaardiging begon op 15 december.

Nog vóór het schandaal lukte het de PR-afdeling van de IBC om promotionele publicaties in de media te betalen, in verband waarmee de situatie in het informatieveld absurd werd: een 'ontroerend nieuwjaarsverhaal' in schaduwen van seksisme, chauvinisme en vrouwenhaat In tegenstelling tot 'Bad.Bro.Bar' begonnen PR-managers van de bank echter onmiddellijk op de situatie te reageren. Een persbericht werd uitgegeven met excuses, onderhandelingen begonnen met het publiek. Het is te hopen dat de PR-service erin zal slagen dit conflict op te lossen.

Westerse ervaringen laten zien dat de meeste beschuldigingen van seksisme voor een merk of persoon een reputatie- en een groot probleem zijn. Denk in ieder geval aan de fysica van de missie "Rosetta". De oorzaak van het schandaal in sociale netwerken is een shirt geworden en de gevolgen daarvan - wroeging, tranen en excuses. Van de meest recente voorbeelden, de president van Chili, die op 15 december zijn excuses aan het publiek bood omdat hij te breed lachte toen hij publiekelijk werd voorgesteld met een sekspop.

Misschien ooit voor het Russische bedrijf zal een dergelijke reactie de norm worden. Voor handelingen die iemands gevoelens kunnen schaden, moet je je publiekelijk verontschuldigen. En probeer het in elk geval goed te maken door acties te volgen.

Nou, of tenminste niet al te openlijk, verheug je over de sprong in interesse in het merk.

Bekijk de video: Lil Kleine ft. Joelito Cortes - Verliefd Op Je Moeder (Oktober 2019).

Laat Een Reactie Achter