Hoe, waar en waarom te verkopen aan gamers.

Waarom moeten marketeers aandacht schenken aan gamers

Omdat veel van hen. En onder gamers zijn er mensen van beide geslachten en verschillende leeftijden. Dit alleen is genoeg om er goed op te letten.

Om erachter te komen hoeveel gamers in Rusland, heb ik mij wenden tot de persafdeling van MediaMarkt. Volgens hun statistieken zijn 74,7 miljoen gebruikers geïnteresseerd in gamen in ons land, terwijl in het MMOG 27 miljoen spelen, waarvan 9 regelmatig deelnemen aan e-sportwedstrijden.

Meestal vertegenwoordigt het woord 'gamer' een schooljongen of een werkloze jongeman. Hoe ver is deze visie waar?

Op Facebook kun je veel discussies vinden over games waaraan volwassenen deelnemen:

Het wordt duidelijk: ze spelen inclusief volwassen ooms en tantes die moe zijn na het werk en willen rusten. Dus de populaire beschuldigingen van gamers van werkloosheid en jonge leeftijd moeten in het verleden blijven.

Mail.Ru Group onderzoek naar het 2016 Russische gamerprofiel

Als dit u overtuigend lijkt, gaat u verder met het volgende item.

Waar te adverteren voor gamers

Stream reclame

Na de rage voor streams heeft reclame in de spelindustrie een nieuw niveau bereikt - nieuwe kansen en platforms voor marketing zijn verschenen. De meest populaire site met streaming video Twitch.tv heeft 10 miljoen Russisch sprekende kijkers: het Russische publiek staat op de tweede plaats in het verkeer na de Verenigde Staten - 6,96% van de gebruikers. Onder hen, volgens de site 90% van de mannen, van wie de leeftijd is voornamelijk van 18 tot 35 jaar.

Veel merken hebben al lang reclamecontracten gesloten met bekende streamers, segmenteren en selecteren het publiek op basis van het spelgenre (bijvoorbeeld oudere mensen spelen World of Tanks - in 2016 van 110 miljoen spelers waren er bijna 97% van de mannen rond de 30 jaar oud) of door de populariteit van de streamers zelf .

Dus, te oordelen naar het commentaar van het persbureau MediaMarkt, kunnen streamers de interesse in games vergroten:

"Onverwachts voor ons bleek CS: GO populair bij vrouwelijke fans, een van hen werkt nu met ons samen (met de club) in een semi-professioneel team." In het algemeen kunnen we stellen dat deze game volgens onze schatting veel populairder is geworden onder onze doelgroep. oorzaak van sympathie voor streamers. "

Er zijn veel advertentie-opties:

  • Streamer kan het merk vermelden tijdens de uitzending zelf of de naam ervan;
  • een wedstrijd of prijstrekking houden;
  • laat een banner achter in de kanaalbeschrijving;
  • gebruik in de loop van de uitzending geadverteerde goederen - zit bijvoorbeeld in de geadverteerde hoofdtelefoon.

Interessant is dat streamers vaak weigeren om saaie en standaard advertenties te plaatsen en er slechts één te kiezen die het publiek zal aanspreken, wat ook in handen is van marketeers.

Kirill "Anak" Nikolayenko, een streamer, een lid van de voormalige ANOX-staf op Overwatch, vertelde me over reclame in streams.

"Het scepticisme van sommige marketeers kan worden begrepen: niet alle adverteerders hebben een verschil tussen schoolkinderen en studenten op het gebied van solvabiliteit, maar feit is dat dit niet hun doelgroep is." Het concept van solvabiliteit is zeer uitbreidbaar en subjectief voor elke kijker.

Ik denk dat de meerderheid van mijn publiek schoolkinderen en studenten zijn, maar volgens sommige van mijn statistici kan ik zeggen dat ze tegen de leeftijd meestal studenten en werknemers zijn.

Meestal bieden ze aan om te adverteren voor de hosts van de kanalen, de VKontakte pubs, winkels, roulettes. Ik vind reclame niet erg, maar ik heb last van moeilijke omstandigheden: de inhoud moet me behagen en voldoen aan de regels van het kanaal (partner, politiek, beledigingen, racisme, enz. Zijn verboden). En als we het bijvoorbeeld hebben over hosts, of andere streamers adverteren, dan is alles extreem moeilijk vanwege de kwaliteit van de inhoud - het past niet altijd bij mij. "

Populaire spellen

Een van de beroemdste MOBA-spellen is League of Legends. Het spel kreeg zoveel erkenning dat in de Verenigde Staten in 2013 professionele spelers in LoL visa gingen uitgeven aan "sporters", evenals spelers van NBA, NFL, NHL.

Dota 2 is een ander spel voor verschillende spelers in het MOBA-genre, dat nu aan populariteit verliest: het aantal actieve gebruikers is gedaald tot het niveau van 2014. Gamers geven de ontwikkelaars grotendeels de schuld, die, naar hun mening, geen aandacht schenken aan de teamwaardering, selectie van spelers en te zachte moderators: het is erg moeilijk om een ​​lock in het spel te krijgen. Onder de GOS-landen blijft het spel echter nog steeds populair.

Sommigen associëren de val van interesse in Dota 2 met de release van de nieuwe multiplayer PlayerUnknown's Battlegrounds (afgekort PUBG) - de simulator van de overleving in het koninklijke gevechtsgenre, dat wil zeggen, de strijd tussen vele spelers op één kaart per keer.

Ondanks het feit dat de game werd uitgebracht onder het early access-programma (een soort bètaversie: fabrikanten geven geld uit voorverkoop om de definitieve versie te finaliseren), werden begin november meer dan 18 miljoen exemplaren van de game op Steam verkocht. De interesse in het spel groeit voortdurend - PUBG heeft Counter-Strike: Global Offensive meerdere keren ingehaald in het aantal gelijktijdige online games.

De game-ontwerper Minecraft kreeg snel populariteit, maar verloor het grootste volwassen publiek: nu, afgaand op de gemiddelde leeftijd van abonnees van populaire streamers (bijvoorbeeld Ivan Raiskogo en Daniil Kibakov), zijn kinderen van 6 tot 14 jaar oud vooral dol op het spel, wat ouders en ouders serieus zorgen baart. kinderpsychologen.

Onder de spelers zijn ook populaire twee multiplayer shooter Quake Champions en Overwatch. Hoewel sommige gamers geloven dat door overmatig commando en "kinderlijke" gameplay Overwatch zal plaatsmaken voor de nieuwe Quake Champions. Maar dit alles is slechts een aanname: vanwege de periodieke bevriezing en onafgemaakte matchmaking (het proces van het maken van sessies) komen er maar weinig nieuwe spelers naar Quake Champions.

Hoe de aandacht van gamers te trekken

Daarover heb ik aan marketeers en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven gevraagd.

Ilya Tumenko, oprichter van ARPU.GURU en War & World

Wargaming.net zorgde voor een breed publiek van de actie, bijvoorbeeld, samen met BurgerKing, deden ze het "Tank-Burger" -evenement.

Maar er is een "maar": er zijn maar weinig spellen die gericht zijn op een niet-gokkend publiek. World of Tanks is geen spel voor gamers, maar voor mensen die niets meer dan WoT spelen.

En als je een kleine burger hebt, ben je waarschijnlijk niet geïnteresseerd in zo'n groot bedrijf als Wargaming.net.

Het tweede punt - bedrijven zoals Wargaming.net hebben betrekking op het budget als dit: we hebben een groot budget, laten we het in verschillende richtingen gooien en kijken wat er gebeurt. En geen enkele actie geeft aan dat het ten goede was gekomen aan ten minste een van de deelnemers aan zo'n partnerschap - gezien er geen interne rapporten waren, zullen we dit niet bevestigen.

Boris Gurtovoy, maker van de portal over RPG en Geek-cultuur "Good Dice"

Adverteren voor stream- en gaming-bloggers is logisch voor het bedrijf dat is gekoppeld aan de games. Het kan een verscheidenheid aan richtingen zijn - lutboks voor Counter-Strike, merken accessoires en apparatuur voor gamers, online winkels met game-attributen en souvenirs over het onderwerp. Minder thematische projecten, zoals online winkels, banken of grote merken zoals telecomoperators, dit zal niet erg nuttig zijn, het publiek zal waarschijnlijk hun advertenties negeren.

Iedereen kan een potentiële koper zijn. Computerspellen worden bezet door mensen van elke leeftijd. Interessante informatie: 64% van de World of Tanks-spelers is ouder dan 26 jaar. Er kunnen potentiële kopers van auto's zijn in de Heartstone-groep, maar ze zijn potentiële kopers niet omdat ze een bepaald spel spelen, maar omdat ze het verlangen en de noodzaak hebben om een ​​auto te kopen. En het is voor mensen met zo'n verlangen en behoefte om reclame aan te passen. En de definitie van dergelijke mensen - de taak van de marketeer.

Stream advertenties moeten levendig zijn. Het belangrijkste voordeel van bloggers en streamers is hun autoriteit over het publiek. Dit betekent dat het eenvoudigweg inschakelen van een tv-spot op de stream niets doet (alleen een uitstroom van kijkers) en als de tapedrive persoonlijk een site of merk aanbeveelt, kunt u overgangen naar de site verwachten, registraties en aankopen.

Niemand houdt van reclame voor zichzelf. Heel weinig mensen denken nuchter en realiseren zich dat advertentie-inkomsten de streamer helpen om te doen waar ze van houden, niet om een ​​vaste baan te krijgen en hun kijkers blij te blijven maken. Maar adverteren werkt, dus de situatie is meestal zo: veel negatief van expliciete reclame, maar ook veel levendige aandacht voor het geadverteerde product.

Kirill Rodin, Roketbank marketingspecialist

Perifere bedrijven moeten adverteren voor de gaming-doelgroep: bijvoorbeeld Origin PC van computerfabrikanten heeft een overeenkomst gesloten voor het hosten van gesponsorde content met de populaire YouTube-blogger PewDiePie. En voor het jaar van dergelijke advertenties is hun aantal abonnees aanzienlijk gestegen, evenals de verkoop, denk ik. Hoewel PewDiePie gewoon op hun computers speelt.

Maar wanneer banken of luchtvaartmaatschappijen passen in een dergelijk verhaal, dat bijvoorbeeld aanbiedt om teams naar cyberwedstrijden te vliegen, lijkt het vergezocht.

Over het algemeen maak ik onderscheid tussen doelgroepen, alleen gamers en cybersportsmen. Ze hebben totaal verschillende benaderingen nodig. Gewone gamers zijn zowel mijn zesjarige neef, en ik ben 25 jaar oud, en mijn oudere broer is 35 jaar oud. Zo'n publiek is erg breed in vergelijking met degenen die professioneel spelen.

We hebben "Game Mode" - een gratis optie die verbinding maakt met de hoofdkaart en van 7 tot 10% cashback geeft bij alle speldiensten. Spelmodus wordt door ons ingeschakeld tijdens verkoop of releases van AAA-games. Op dit moment ontvangen we bursts met kaartbestellingen en de omzet van game-verkopers wordt vertienvoudigd.

De gemiddelde leeftijd van onze klant is 27 jaar. De gemiddelde leeftijd van de Rocket-medewerker is ongeveer hetzelfde. Dit stelt ons in staat om zo sterk te voelen op welke gebieden we met het product proberen om te gaan. We doen het in wezen voor jezelf. En persoonlijk wilde ik cashbackspellen kopen, dus lanceerden we de gamemodus. Maar het heeft geen zin om het apart te houden van de kaart: dit is een van de manieren om het publiek te bereiken.

Tinkoff Bank heeft ook een All Games-kaart voor zichzelf gemaakt, het verdient in-game bonussen op Xbox Games en PlayStation Store en Store.steampowered.com, Origin.com. En we moeten concurreren op verschillende sites en soms zelfs op één.

De rest van de banken doen het vaak onopvallend en openen co-branded-kaarten voor een zeer beperkt publiek, en in feite gebruikt bijna niemand ze. Gokken naar een gamenpubliek met dergelijke kaarten is een archaïsche manier, geavanceerde gamers zullen het absoluut niet accepteren.

Toen ik 'Gamemodus' lanceerde in 'Rocketbank', ging ik niet naar de media en gedurende de eerste zes maanden kocht ik advertenties in thematische openbare fora en fanforums gewijd aan games, en pas toen begon ik te adverteren in game-edities. We hebben bijna alles doorlopen: vanaf het klassieke gamegame en eindigend met Kanoba.

Maar in mijn ervaring is het in het algemeen beter voor een gamingpubliek om advertenties in het openbaar op sociale netwerken te vertonen - het blijkt veel goedkoper te zijn en de respons is hetzelfde, zo niet meer.

Het is beter om te gaan met adverteren voor bedrijven waarvan de voorstellen dicht bij gamers liggen. Het kunnen zelfs hypotheekontwikkelaars zijn, als met de slogan "Schieten voor een hypotheek" naar het publiek van "Tanks" gaat - dit zijn meestal mensen voor 30 jaar. Het belangrijkste is om uw potentiële kopers te kennen en te begrijpen.

Op zoek naar je publiek vergeet je trends niet

Voorlopig zoeken marketeers naar een bedrijfspublicatie, waar u kunt vertellen over het product van uw bedrijf. Waarschijnlijk leest een derde of de helft van uw klanten deze zakelijke editie niet, maar spelen ze Tanks of bespreken ze deze in het openbaar.

Streamers, community's in sociale netwerken, gespecialiseerde gamingmedia zijn niet de laatste platforms, maar tools in handen van een marketeer. Kom nergens heen, adverteer en wacht op klanten met gevouwen armen. Elke site is een unieke tool met verschillende mogelijkheden die belangrijk zijn om te verkennen.

Daarom is het niet overbodig om te leren onderscheid te maken tussen bestaande populaire offline en online games, content aan te passen voor hen, gericht reclame te maken voor gamingcommunity's, te adverteren bij streaming. Als je product bij hun publiek past, is het het proberen waard. Omdat gamers vaak geen schoolkinderen zijn, maar hun ouders.

Bekijk de video: How to get free games ps4 hoe krijg je gratis spel (Oktober 2019).

Laat Een Reactie Achter