Mutant-kranten: bedrijfsmedia voor personeel

Herziening van de voorpagina's van bedrijfskranten - met foto's, spot en aanbevelingen

1. Geïsoleerd van de markt

Fabriekskranten voor personeel vallen op in de communicatiebranche. Deze niche is nogal gesloten, omdat het bedrijf wordt omgezet in een gesloten collectief, dat gedoemd is zijn loyale publiek te zijn. Verkoop is gegarandeerd, niet nodig om te vechten voor een abonnement en reclame. Als gevolg hiervan werken non-market incentives in de niche. Maar ze werken!

Zulke kranten hebben bijna geen contact met de buitenwereld en zelfs met elkaar (afgezien van "inter-party" wedstrijden). Bedrijfsevenementen worden uitsluitend ontwikkeld vanwege de ambities van hun leiders, die gewild zijn door het overnemen (of niet overnemen) van de geavanceerde prestaties van 'grote' marketing en 'grote' media.

Als in een afgesloten vijver van een ontoegankelijke grot, ontwikkelde zich een speciaal ecosysteem met zijn exotische soorten. Onder hen bevinden zich fatsoenlijk bewaarde organismen van het Sovjet Paleozoïcum, die nog steeds effectief zijn en vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan ​​met moderne communicatiemethoden en ontwerp.

De randen van de nis zijn vervaagd, omdat de eenvoudigste voorbeelden niet-periodiek op de printer kunnen worden gemaakt. Een min of meer georganiseerde markt, geschikt voor het inhuren van professionals, lijkt honderden bedrijfskranten voor personeel te omarmen. Hiervan zijn er ongeveer tweehonderd bekend om specialisten buiten de onderneming te versmallen. De kern van ongeveer honderd publicaties heeft voldoende ambitie om deel te nemen aan professionele wedstrijden.

Aangezien corporate communicatie in het algemeen een hausse ervaart, ontwikkelen interne communicatie, waaronder interne kranten, zich echter vrij dynamisch. Ze staan ​​immers onder toezicht van dezelfde leiders die verantwoordelijk zijn voor communicatie, marketing en de algemene positionering van het bedrijf in de markt. Wanneer de concurrentie alle communicatievormen bij elkaar houdt, kan de lange termijn niet verstopt raken - ze trekken hem omhoog. Het ontwikkelt zich zogezegd in de omgeving, in de buurt van andere communicatie-instrumenten van het bedrijf. Als gevolg hiervan zijn de beste bedrijfsorganisaties niet inferieur aan de "grote" media in termen van de kwaliteit van materialen en presentatie, en vooral, in interactie met het publiek en het vermogen om investeerderstaken op te lossen.

Een beoordeling van de voorpagina's van bedrijfskranten zal een idee geven van deze verbazingwekkende wereld van communicatie tussen bazen en werknemers.

2. Tussen het tijdschrift en de krant

De structuur en het ontwerp van een bedrijfskrant voor het personeel weerspiegelen gewoonlijk de normen van een massawekelijks, een soort tussentijdse publicatie tussen een krant en een tijdschrift. De voorpagina van bedrijfskranten is respectievelijk een synthese van een tijdschriftomslag en de eerste krantenpagina. Van het tijdschrift kreeg grote illustraties, de centrale kop en aankondigingen, van de krant - informatiemateriaal (het tijdschrift drukt geen artikelen op de covers).

Verschillende bedrijfsmedia voor personeel implementeren een ander deel van de "journalistiek-journalistiek" op de eerste omslag. Dichterbij het magazine staat bijvoorbeeld de stijl van de voorpagina "Oil and Gas". Een "Banner of Labor-ZIO" weerspiegelt integendeel in grotere mate de typologische standaard van de krant.

De stilistische beslissingen op de voorpagina van EVRAZ of Obukhovskiy Vestnik voldoen aan de standaard van het weekblad in hun pure vorm, dat wil zeggen dat ze ongeveer halverwege zijn tussen een tijdschrift en een krant.

Zie ook: De dood van kranten, waar zo lang over gesproken werd

3. Hoofdillustratie: plot

Of de voorpagina naar de stijl van het tijdschrift, of naar de krant, het belangrijkste element op de cover van het weekblad is altijd een illustratie.

Voorbind illustraties van zakelijke krantenomslagen worden meestal teruggebracht tot drie typische onderwerpen:

  1. De man
  2. Man met ijzeren dingen
  3. Stukken ijzer

3.1. portret

Mensen zijn sociale wezens, wat betekent dat ze empathisch zijn - ze reageren programmatisch op de emoties van anderen. Een gezicht vol emotie springt altijd in het oog. Daarom is een groot emotioneel portret de beste oplossing voor de voorpagina. Hij trekt gegarandeerd de aandacht van werknemers die zich haastig langs de krantenteller in de eetzaal of bij het controlepunt haasten.

Een portret in de stijl van de Esquire-cover beheert zelden bedrijfskranten. Maar de Sovjet hebben hun eigen trots - industriële portretten. Natuurlijk hebben ze de rand van de mond gepropt, maar voor de fabriekskrant zijn ze tamelijk authentiek, en ze zien er goed uit op de pagina als ze goed gemaakt zijn en interessant worden geserveerd.

Een groot portret draagt ​​de risico's die primair verband houden met de kwaliteit van de illustratie, evenals met de 'kwaliteit' van het model. Bovendien is het niet zozeer het uiterlijk van het personage dat belangrijk is als een interessant gezicht en een interessante uitdrukking. De aardse kleuren, scheve en wazige, norse gezichten zullen natuurlijk ook de aandacht trekken, maar niet helemaal zoals de uitgever of investeerder zou willen.

Zie ook: Media-engagement en trollen. Hoe de media vecht voor opmerkingen en opmerkingen: deel 1

3.2. Mensen in het binnenland

Een groep mensen in een productie-interieur is de tweede meest effectieve plot van een illustratie in de frontlinie. De rol van emoties neemt af (het gezicht is kleiner), maar er verschijnt een reportage-element - actie, dynamiek. In sommige gevallen, de belangrijke rol die wordt gespeeld door de herkenning van het evenement of de actie. De lezer antwoordt: "Oh, en ik was hier!" of "Oh, dit is onze werkplaats!". Als het beeld op zijn minst enige emotie veroorzaakt, is dit goed.

Er zijn interessante oplossingen. "Trubnik" gebruikt mensen in het interieur fijn, maar veel, wat het effect van muurflits veroorzaakt - veel lezers blijken karakters te zijn. En het gebruik van een internetmemo met een meisje in een gele overall, naar het gezicht, in de zin van de plant, en de titel 'Dromen komen hier uit' is een meesterwerk. De krant "For Copper" laat zien dat mensen tegen de achtergrond van het industriële landschap op kunnen staan ​​zodat ze er levend uitzien. Ja, en in de titel van het spel (hoewel de afbeelding met de titel niet erg klopt, maar hieronder meer).

Het grootste risico van een groepsfoto in een industrieel interieur is dat het vaak wordt gedood met een onregelmatige compositie. Bijvoorbeeld, de helden in de voetbalmuur plaatsen op de achtergrond van apparatuur. Als ik een volledige selectie van dergelijke voetbalmuren publiceer in groepsillustraties, zijn bijna alle bedrijfskranten overstuur. Niemand kwam langs dit prachtige verhaal.

Omdat het nogal moeilijk is om een ​​eersteklas fotograaf te lokken, is het succes van een groepsfoto in een industrieel interieur kritisch afhankelijk van de technische taak, de scheidingsinstructies van de redacteur voor de journalist en de fotograaf. Tekens moeten in de buurt van het apparaat worden geplaatst zodat ze iets doen of communiceren, het is noodzakelijk om een ​​interessant schietpunt te vinden. Een verzameling succesvolle voorbeelden, geleend van meesters (zoals in een kapperszaak: "Do me like this!") Helpt. Vier of vijf bewezen verhaallijnen helpen de fotograaf om fantastisch geënsceneerde scènes met willekeurige personages te maken.

3.3. Stukken ijzer

Het derde type illustratie, stuk ijzer, moet worden herkend als het minst effectieve en meest voorkomende op de voorpagina's. Dat wil zeggen, apparatuur en industriële landschappen, vaak zonder mensen.

In de overvloed van dergelijke illustraties wordt honderd jaar geleden industrieel enthousiasme getoond, of gemakkelijk uitvoerbaar - ging en klikte. Op het moment van keuze lijkt het erop dat de foto het manifest wordt van fabriekspatriottisme en bedrijfsmacht. Maar voor de lezer is deze kleurvlek vaak niet van elkaar te onderscheiden. Het lokt niet. Een verspilling van ruimte - de belangrijkste plaats in de krant.

We mogen niet vergeten dat de foto's van bijvoorbeeld bouwlocaties zelf erg geneigd zijn om een ​​duidelijk ongepland gevoel van langdurige of zelfs post-apocalyptische verwoesting te creëren, vooral als er geen mensen zijn.

Industriële interieurs en landschappen mogen alleen worden gebruikt als het beeld artistieke waarde heeft en / of geanimeerd is door mensen. Om de artistieke kwaliteit van verlaten industriële afbeeldingen te verbeteren, kunt u de volgende technieken gebruiken:

  1. Panoramische opname, bij voorkeur groothoek (visoog),
  2. Fotograferen van onder naar boven of van boven naar beneden, onbereikbaar voor menselijke hoeken, bij voorkeur opnieuw panoramisch.
  3. Het licht van zonsondergang, zonsopgang, nachtlichten.
  4. Contrasterende kleur van objecten in de winter
  5. Paradoxale combinatie van objecten: bijvoorbeeld een stuk ijzer en de natuur, een bloem, een vogel of een kat in een lijst, enz.

Natuurlijk zijn er ook andere illustratieve voorpagina-oplossingen in bedrijfskranten. Win altijd degene met gezichten, zelfs als het een collage of selectie is. Als mensen dat niet doen, bespaart de foto alleen een speciale artistieke waarde - een interessant perspectief, een niet-standaard plot, een interessant ontwerpwerk.

Ten slotte is een belangrijke voorwaarde voor afbeeldingen van hoge kwaliteit op de voorpagina ... fold. Vreemd genoeg geloven veel redacteuren dat de lezer bij de receptie de pagina op dezelfde manier ziet als de lay-outontwerper op het scherm. In feite is de krant bijna altijd in een geminimaliseerde vorm ingedeeld. Alleen de bovenste helft van de hoes is zichtbaar. Het is de moeite waard op te letten hoe de bocht het gezicht afsnijdt en de richting uitgaat.

Zie ook: Hero Image: hoe afbeeldingen uw conversie vergroten. 12 voorbeelden

4. Hoofdillustratie en titel

In het multimedia-tijdperk beïnvloedt de spreekwoordelijke multimedia weer op papier. De afbeelding zou altijd met de titel moeten spelen - om er een enkel semantisch element van te maken. Voor de hoofdillustratie van de voorpagina is geen kleine handtekening nodig, maar een grote kop met een belangrijke voorsprong of aankondiging. Anders blijft deze illustratie op zijn best een "domme" plek, en in het slechtste geval wordt deze met de volgende kop gelezen.

Helaas zijn in bedrijfsedities de kop en het beeld vaak het slachtoffer van verschillende processen. Soms correspondeert de titel, verwijzend naar de illustratie, niet in betekenis. De lezer ziet de hele strip in één keer. Alle grote elementen worden verzameld (of niet verzameld) in de perceptie van de lezer tot één enkele afbeelding, die vaak niet samenvalt met het plan - het redactionele plan. Het is noodzakelijk om te zien wat de lezer ziet en hem geïnteresseerd te maken.

Hier zijn twee voorbeelden uit één krant - "Vestnik AEM". In één geval lijkt de titel een sjabloon, maar met een afbeelding speelt deze erg goed, het creëert de gewenste emotie. In een ander geval is de titel twijfelachtig: het is onwaarschijnlijk dat dit krachtige stuk ijzer zal wegzweven.

Natuurlijk kun je critici aanmoedigen om de kleine lettertjes te lezen, zodat hij nog steeds weet dat de lege afbeelding in de vlag van "Vestnik AEM" in feite een reactor is voor een ijsbreker. Maar dit neemt niet weg dat het stuk ijzer op de foto er geen watervogels uit ziet.

Als in het AEM-bulletin het stuk ijzer drijft, vliegt het in Akron's Khimik. Ook vroeg om een ​​grapje dat iemand in de pijp vloog. In Severstal (voorbeeld aan de rechterkant) was de grap met een vrolijke werker en de titel "60 jaar met cola" ook zeer succesvol. Ik vraag me af wat de bazen zeiden.

Een veelvoorkomend probleem bij het samenstellen van de voorpagina - de illustratie valt vaak weg van de tekst. In de ontwerplay-out van de krant "Airports of the Regions" is het bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk dat de vlagafbeelding verwijst naar het linker artikel in de kelder. Bovendien vertelt de titel in dit specifieke voorbeeld over de 'nacht' en op de foto - een stralende dag. Een soortgelijk probleem in het voorbeeld van de "Portemonnee" - de afbeelding toont helemaal geen pijplijn. Dit geeft aanleiding tot het gevoel dat het beeld op zichzelf leeft, met een soort van kleine handtekening, en het artikel praat over iets anders.

Zoals vaak het geval is, kunnen de redacteuren zeggen: "Ja, je begrijpt alles en begrijpt alles!". Maar de lezer is niet verplicht. Integendeel, het is de redactionele verantwoordelijkheid om de aandacht van de lezer in één oogopslag te trekken.

Zie ook: Hoe zich te gedragen zodat u in de redactionele media niet als een eikel wordt beschouwd

5. Naam en cap

Het is duidelijk dat een krant voor personeel vaak de naam van een bedrijf, een bedrijfstak of een product wordt genoemd: Moscow Coke Chemical, Papermaker, Evraz News, Eurochem, Severstal, Power Machines, OMK Territory, Neftgazeta "," Elektrostal "," Tractorplanten ", enz. Verder wordt de naam in de kop gemaakt.

Soms blijkt het slim, zoals in het geval van de krant "Red October", die niet alleen de stijl van de krantenkoppen van de Sovjetkrant heeft bewaard, maar ook de volgorde. Trouwens, de Sovjet-archaïsche in de omloop is soms heel toepasselijk, vooral in fabrieken met traditie. De naam "For Copper" gaat terug naar de Sovjetstijl van de slogan. Maar hier is de dop gemaakt in modernere ontwerpstandaarden. Hetzelfde Sovjetpatroon regeert echter in de krantenkoppen van de eerste pagina.

De naam "voor koper" heeft een klein probleem - aangezien het woord al in een indirect geval wordt gebruikt, is de naam nogal moeilijk om verder te hellen. Gepubliceerd in "Voor koper"? Maar het ontwerp, vooral in kleur en lettertype, is niet slecht. Trouwens, kijkend naar "Voor koper" kan men niet anders dan het legendarische "For Coke" terughalen.

In de meeste gevallen combineren corporate corporate kranten traditie en moderne standaarden: traditionele industriële parafernalia ontmoeten moderne marketing (aankondigingen). Maar er zijn ook originelen, zoals in Mechelovsky Metallurg, die het logo van de publicatie verticaal op zijn volledige hoogte plaatsten.

Soms gaat originaliteit onredelijk ver. In het volgende voorbeeld is de naam van de krant in de kop erg vakkundig gecodeerd. Een externe persoon zal nooit raden wat de naam van de publicatie is - "Ons bedrijf" of "Ons bedrijf". (Ik zou zeggen hoe correct, ze hebben het me herhaaldelijk verteld, maar ik vergeet het altijd, maar van de dop, helaas, begrijp je het niet, dat wil zeggen, de krant wordt herinnerd door het feit dat ... de naam onbekend is.) en zo weet iedereen het. Maar ik betwijfel of die honderd procent correcte uitspraak van de naam de grenzen van de redactie overschrijdt. In ieder geval een zeer riskante merkreceptie. "Territory +" (voorbeeld aan de rechterkant) snijdt ook het oog met een combinatie van Cyrillische, Latijnse en rekenkundige symbolen. Maar als je naar de foto kijkt, wordt het duidelijk dat de originaliteit van de dop is afgeleid van de huisstijl van het bedrijf.

Zie ook: Hoe de koppen te schrijven: 10 recepten voor het maken van slachtingskoppen

Het is ook vrij moeilijk voor een vreemdeling om uit de dop de naam van de krant van de UMMC-holding te achterhalen. Maar hier is een vrij origineel ontwerp met een centrale schakelaar, waarmee u aankondigingen rondom het logo kunt starten.

Ontwerpers plaatsen vaak de grafische header-elementen die gerelateerd zijn aan de inhoud van een bepaald nummer. Dit is een goede ontvangst, op zijn minst een uitstekende inspanning van de uitgever.

Maar het oude probleem verschijnt opnieuw - blindheid voor niet-geplande zintuigen, die soms ontstaat als gevolg van een combinatie van tekst en afbeeldingen die via verschillende kanalen naar de strip "kwamen". De afbeelding in het volgende voorbeeld verwijst bijvoorbeeld naar de juiste aankondiging. Maar het resultaat is dat de Chusovskoy-metaalbewerker om de een of andere reden op het dak van een ondergelopen huis zit.

6. Aankondigingen en permanente rubrieken

Met de groei van informatievolumes is de concurrentie om de aandacht van de lezer dramatisch toegenomen. Het werk van de redacteur verandert steeds meer in marketing: je moet de lezer een specifiek artikel kunnen verkopen. Een van de gevolgen was het verschijnen van aankondigingen van artikelen op de voorpagina. De trend heeft bedrijfspublicaties bereikt: in de afgelopen drie of vier jaar hebben bijna alle dagbladen voor personeel aankondigingen ontvangen.

Maar het heeft invloed op de 'niet-markt' aard van het product. Aankondigingen worden in de meeste gevallen formeel uitgevoerd. Idealiter zou de aankondiging de reclameslogan van het materiaal moeten zijn, het zou de lezer naar binnen moeten slepen. Maar bedrijfsredacteuren zien aankondigingen vaak als een manier om te rapporteren over belangrijke (voor hen) onderwerpnummers, in plaats van het materiaal aan de lezer te verkopen.

Sommige publicaties op de voorpagina dienen niet op het voorpagina-advertentiemateriaal, maar zijn vrij journalistieke 'inhoudsnummers'. Dit is nauwelijks een opzettelijke vervanging. Maar in plaats van een marktprobleem dat moet worden aangepakt door aankondigingen (om het materiaal aan de lezer te verkopen, om naar binnen te slepen), is de administratieve taak opgelost: om de verzadiging van de publicatie met informatie te tonen. In die zin kan het vervangen van aankondigingen door 'inhoud' logisch lijken, hoewel dit de neiging van de wereldwijde krant enigszins verstoort. In de "grote" kranten, echt concurrerend voor de lezer, is het doden van een kwart van de eerste pagina met de "inhoud van de kwestie" een ontoelaatbare luxe.

Zie ook: Een praktische gids voor newsjacking voor contentmarketeers

7. Infographics en andere chips

Een andere relatief recente trend, infographics (die ook de invloed van multimedia op papier weerspiegelt), is de laatste jaren ook verplaatst van een grote pers naar bedrijfsdocumenten en heeft daar een prominente plaats ingenomen, ook op de voorpagina's. Een verscheidenheid aan "nummers" en afbeeldingen zijn vrij eenvoudig in uitvoering, nemen weinig ruimte in beslag en versieren altijd de omslag van de publicatie. Het enige dat nodig is, is de wil van de redacteur en een beetje fictie.

Het cijfer, photocount, photoanon, planning - geef altijd een speciaal redactioneel werk. Het is duidelijk dat de krant een goed doordacht redactioneel product is, een orkest met een interessant instrumentarium en niet een mechanische verzameling van teksten.

Goede ontspannen portretten van de autoriteiten, columns, knippen, obvodka of vertrek, beroemdheden, de overvloed en verscheidenheid van texturen versieren ook altijd de voorpagina.

Завершая обзор, стоит отметить, что корпоративные газеты для персонала дают любопытное представление о том, как развивались бы инструменты маркетинга и коммуникаций в замкнутой нише без рыночных стимулов, но с довольно жесткими административными требованиями к эффективности. В нише корпоративок уже есть что полистать, хотя почитать еще толком нечего.

Een grote krantenindustrie nadert echter de zonsondergang. Traditionele journalistiek is steeds vernederend in de richting van marketing, terwijl marketing evolueert naar journalistiek. Tegen deze achtergrond zal de vraag naar zakelijke journalistiek, inclusief voor hoogwaardige interne communicatie, voor interne "contentmarketing" toenemen.

Zie ook: media verliezen "Power" en "Money"

Bedrijfskranten zullen langer leven dan traditionele publicaties, omdat bedrijven een kanaal nodig hebben om werknemers te beïnvloeden die geen toegang hebben tot internet op de werkplek. De niet-marktgerichte bedrijfsfeesten zullen de sleutel zijn tot hun langere levensduur. Bedrijven adopteren nu al technologie en kopen specialisten op van grote massamedia. Dit betekent dat de kwaliteit van zakelijke kranten ook zal toenemen.

Bekijk de video: HELDEN GAAN NOOIT DOOD! (Oktober 2019).

Laat Een Reactie Achter